Lii­kun­ta­tar­tun­nat nou­sus­sa

Julkaistu Koillissanomissa 15.4.2021

Liikunta tarttuu. Suurin osa liikuntatartunnoista saadaan lähipiirissä, usein joko perheenjäseneltä tai esimerkiksi koulussa tai työpaikalla. Työttömät ja muut vähemmän sosiaalisessa kanssakäymisessä olevat säästyvät useammin liikuntatartunnoilta.

Myös aivan uudenlaisia liikuntamutaatioita esiintyy, kuten esimerkiksi etenkin nuorten keskuudessa leviävä frisbeegolf. Toiset mutaatiot ovat toistaiseksi hyvin paikallisia, kuten pääasiassa Kuusamon ja Iisalmen alueella tavattu otevoimailu.

Näiden edellä mainittujen lajien oireet poikkeavat paljon vanhalle kansalle tuttujen lajien kuten hiihdon ja jalkapalloilun oireista. Vaikkeivät nämä aivan samoin esimerkiksi keuhkoihin iskekään, niin paikkansa ne ovat hyvin vakiinnuttaneet, ja nämäkin lajit tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan tulevaisuuden liikkuvaa Kuusamoa.

Liikunnan niin sanotut hoitolaitokset, kuten liikuntakeskukset ja salit ovat kapasiteetiltaan rajalliset, joten tämä tuo omat haasteensa. Tulisiko esimerkiksi koululaisten liikkumista tuoda illasta koulupäivien yhteyteen kun vanhemmat ovat vielä töissä, jolloin kapasiteettia vapautuu työpäivänsä myöhemmin päättäville?

Entä voisiko hiljaisempiin tunteihin avata tiloja laajemmin työttömien käyttöön? Ehkä jopa ryhmätoimintana, jolloin liikunta pääsisi hallitusti leviämään myös näiden vähemmän sosiaalisia kontakteja omaavien keskuudessa, kuten Vantaalla, jossa vasta aloitti nuorille suunnattu liikuntapaja.

Mielenkiinnolla seuraan esimerkiksi syksyllä aloittavaa Rukan urheilupainotteisen yläkoulun starttia. Itsekin tartunnan saaneena voin ylpeänä todeta, että tämän epidemian hoidossa Kuusamo loistaa.

Säännöllistä hoitoa olen saanut muun muassa nostellen rautaa Liikuntakeskuksella ja Hyvinvointikeskuksella, salibandyä pelaillen kouluilla olevissa liikuntasaleissa ja luistellen hyvin hoidetuilla ulkojäillä.

Satunnaisempia hoitojaksoja on ollut myös tanssia ja tankotanssia sekä street workoutia paikallisilla ulkosaleilla.

Tilanne on toistaiseksi vakaa, mutta ollaan valppaana.
Juho Määttä Yrittäjä, kuntavaaliehdokas (kok.)