Kuu­sa­mon kau­pun­ki di­gi­loik­kii pai­kal­laan

Julkaistu Koillissanomissa 3.3.2024

Kuusamon kaupunki digiloikkii paikallaan. Markkinoinnissa kaupungista saa kuvan etätyön mekkana, mutta karu totuus paljastuu taas kerran kaupunginhallituksen päätöksestä (4/2024§40), jonka perusteluista voi lukea että luottamushenkilöiden mahdollisuudet
etätyöskentelyyn kaatuvat muunmuassa epäluotettaviin internetyhteyksiin. Miten voidaan mainostaa etätyötä muille jos ei edes itse voida työskennellä etänä?

Jossain koronan tuomassa digipöhinässä kaupungille tilattiin sähköinen kokousjärjestelmä, jota reilu vuosi sitten luottamushenkilöille koulutettiin. Nyt se on vaivihkaa unohdettu, ilman varsinaista käyttöönottoa. Edes niissä harvoissa kokouksissa, jotka täysin etänä järjestetään, ei tätä käytetä koska kaupungin sähköisen kokoustamisen ohje ei tunne koko järjestelmää, eikä päätöksen perusteella ole tarve tuntea jatkossakaan.

Järjestelmässä esimerkiksi äänestykset hoituisivat kerralla sähköisesti, ja tulokset olisi helposti tarkistettavissa; sen sijaan käytössä on huutoäänestykset. Muutosesitykset ja eriävät mielipiteet, usein arkaluontoista tietoa sisältävänä, toimitetaan sähköpostilla. Jos kaupunki saisi euron joka kerta kun saan nimikaiman sähköpostia niin ehkä tähänkin tietoturvariskiin olisi varaa puuttua.

Kaupunginhallituksen päätöksessä lähikokouksia perustellaan myös “luottamushenkilötoiminnan poliittisella ja keskustelevalla luonteella”, mitä se sitten käytännössä tarkoittaakaan. Kuvastaa toki ympäripyöreydellään hyvin käsitystäni luottamustoiminnasta. Ilmeisesti toiminnan luonteeseen vain väistämättä kuuluu fyysinen pönötys, eikä sille voi mitään tehdä.

Etänä toimimisen tuomat säästöt tiedostaa hallituskin, mutta huomioi että kokouksia varten tarvittava hybridilaitteisto löytyy valitettavasti kaupungintalolta vain yhdestä kokoushuoneesta ja valtuustosalista. Herää kysymys että ketä varten sieltäkään jos näitä ei kukaan osaa tai voi käyttää. Olisihan se toki mittava investointi että hankittaisiin myös toiseen kokoushuoneeseen konferenssimikki, tai siirrettäisiin käytännössä ainoat
säännöllisesti yhtä aikaa olevat yhdyskuntatekniikan- ja kasvatus ja sivistyslautakunnan kuukausittaiset kokoukset eri kellonaikaan tai eri päivälle.

Luottamushenkilöt ajavat jatkossakin omilla autoillaan kaupungintalolle ja rahaa palaa, veronmaksajan piikkiin. Kaupungin kassasta korvattiin tietysti myös ne sähköisen kokousjärjestelmän koulutukset, joista on näillä näkymin jäämässä käteen lähinnä kokouspalkkiot. Lähityöskentely syö myös henkistä pääomaa. Joillekin, itseni mukaanlukien, valtuustosalin tai kokoushuoneen tungos ärsykkeineen ei ole hyvä työskentely-ympäristö, Kaupunginhallituksen hylkäämän aloitteen myötä luottamushenkilöillä olisi ollut mahdollisuus, ei pakko, työskennellä myös etänä jos sen itselleen mielekkääksi tavaksi näkee.

Jos kyse olisi vaikka harrastekerhosta, niin en näkisi ongelmaa siinä että toiminta halutaan pitää tietynlaisena rinkirunkkuna, mutta kaikkia koskevan päätöksenteon pitäisi olla mahdollisimman monenlaista ihmistä osallistavaa. Toivottavasti kaupungin digiloikille löytyy jatkossa jokin järkevä suunta.

Juho Määttä, Kuusamon kaupunginvaltuutettu (kok.)